Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

29. Ιουδαϊσμός - Σσαμπάτ



Sabbath Prayer 1971 Film Fiddler on the Roof

Τι είναι Σσαμπάτ;
Το Σσαμπάτ είναι ανάπαυση: Είναι ένα νησί ηρεμίας στη θάλασσα της εργασίας, του άγχους, του αγώνα και της αδιάκοπης δοκιμασίας που γεμίζουν την καθημερινότητά μας, τις υπόλοιπες έξι μέρες της εβδομάδας. Για περίπου 25 ώρες την εβδομάδα, ο κόσμος κυριολεκτικά σταματά: οι δουλειές κλείνουν, τα αυτοκίνητα παραμένουν σταθμευμένα, το τηλέφωνο σταματά να χτυπά , το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και ο υπολογιστής είναι στο "off," ενώ οι πιέσεις και τα προβλήματα τους υλικού κόσμου χάνονται πίσω από το πέπλο της λήθης. Καθώς διακόπτουμε κάθε δημιουργικό δεσμό με τον υλικό κόσμο, το ενδιαφέρον μας στρέφεται προς το εσωτερικό – την οικογένεια και τους φίλους, τον εαυτό μας, την ψυχή μας.
Το Σσαμπάτ είναι γνώση: Τότε θυμόμαστε πως ο κόσμος δεν μας ανήκει για να του φερόμαστε όπως μας αρέσει, αλλά είναι δημιούργημα του Θ-ού. Το Σσαμπάτ θυμόμαστε επίσης πως ο Θ-ός μας έβγαλε από την Αίγυπτο και αποφάσισε πως δεν θα ξαναγίνουμε ποτέ υπηρέτες σε ξένο αφέντη – η εργασία, οι οικονομικές μας συναλλαγές και οι υλικές δραστηριότητες είναι τα εργαλεία με τα οποία εκπληρώνουμε το θεϊκό σκοπό και όχι οι κυρίαρχοι στη ζωή μας.
Το Σσαμπάτ είναι Εβραϊκή ταυτότητα: Το Σσαμπάτ είναι η νύφη του Ισραήλ, η αδελφή ψυχή του Εβραϊκού λαού. Είναι ένας από τους πιο ισχυρούς τρόπους να ενεργοποιήσουμε την Εβραϊκή μας κληρονομιά και να την μεταδώσουμε στα παιδιά μας. Έχουμε παραμείνει πιστοί στο Σσαμπάτ σε κάθε τόπο, πολιτισμό και συνθήκες, για πάνω από 4000 χρόνια ιστορίας – από τις ημέρες της δόξας έως τις σκοτεινότερες και από τη νύχτα. Όπως είπε και ένας διάσημος Εβραίος συγγραφέας, «Ακόμη περισσότερο από τους Εβραίους που έχουν φυλάξει το Σσαμπάτ, το Σσαμπάτ έχει φυλάξει τους Εβραίους».
 Το Σαμπάτ είναι ευχαρίστηση: Το Σσαμπάτ είναι ένα νόστιμο φαγητό, ένα πλούσιο τραπέζι, η λάμψη των κεριών, γλυκά τραγούδια, βαθύς ύπνος. Όλη την εβδομάδα, η απόλαυση των ευλογιών της ζωής θέτουν μια συγκεκριμένη πρόκληση: είμαστε υλικά όντα σε έναν υλικό κόσμο και πρέπει πάντα να είμαστε σε επαγρύπνηση, ώστε η χαρά να μη βουλιάξει σε παρακμή. Το Σσαμπάτ, όμως, τόσο το σώμα όσο και η ψυχή ανυψώνονται σε ένα ανώτερο, πιο πνευματικό επίπεδο και η ευχαρίστησή του με φαγητό, ποτό και ανέσεις είναι μιτσβά, μια θεϊκή πράξη.
Το Σασμπάτ είναι πνευματικότητα:  Το Σσαμπάτ είναι η ψυχή της εβδομάδας – το όραμα που της δίνει ζωή και το όραμα προς το οποίο πορεύεται. Οι Καβαλιστές διδάσκουν: Το Σσαμπάτ, όλα τα επιτεύγματα της προηγούμενης εβδομάδας ανυψώνονται και από το Σσαμπάτ, όλες οι προσπάθειες της επόμενης εβδομάδας ευλογούνται. Η τήρηση του Σσαμπάτ διασφαλίζει τις ευλογίες του Θ-ού για επιτυχία ολόκληρη την εβδομάδα και αποπνέει νόημα και σκοπό σε εβδομαδιαία βάση.
Το Σσαμπά είναι η γεύση του επερχόμενου κόσμου: «Εκείνη την εποχή δεν θα υπάρχει πείνα ή πόλεμοι, φθόνος ή αντιπαλότητα. Γιατί το καλό θα υπάρχει άφθονο και όλες οι ανέσεις θα είναι τόσες όση και η σκόνη. Η μοναδική ασχολία του κόσμου θα είναι μόνο να γνωρίζει το Θ-ό». Με αυτά τα λόγια οι προφήτες και οι σοφοί του Ισραήλ περιγράφουν την Εποχή της Λύτρωσης – την «έβδομη χιλιετία» που θα αποτελέσει τη βάση και την πλήρωμα των έξι χιλιετηρίδων της ανθρώπινης ιστορίας και προσπάθειας να γίνει αυτός ο κόσμος «οίκος του Θ-ού».
Το Σσαμπάτ είναι η γεύση του επερχόμενου κόσμου σε εβδομαδιαία βάση.
Και όπως με τη γεύση ενός νόστιμου φαγητού, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι το Σσαμπάτ, μέχρι να το ζήσει. Σε τελική ανάλυση, η μόνη απάντηση στην ερώτηση «Τι είναι το Σσαμπάτ;» είναι, Δοκιμάστε το!
περισσότερα: το άναμμα των κεριών

 πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια: